Nyheter!

 

Stor Blodmask

2014-07-31

Idag blir det ett undervisande inlägg. Det handlar om beteshygien, träckprover och avmaskning av häst. Jag kan erkänna direkt att jag har varit lite slarvig på vissa delar och det straffar sig nu men jag anser att man kan bli vis även av andras dåliga erfarenheter så därför vill jag dela med mig av lite info.

I förrgår fick jag slutsvaret på Reos träckprov (det togs innan han flyttade men det tar tid att odla fram just den här parasiten). Jag visste ju att han hade lite blodmask, det svaret kom direkt, men jag hade begärt att få odlat fram om det fanns några exemplar av stor blodmask också - de små och de stora blodmaskarna är olika arter och går inte att skilja från varandra när labbet bara tittar i mikroskop på äggen. Odling måste man alltid begära specifikt när man skickar träckprover och många förstår inte varför det är viktigt att göra det, men det ska ni få veta nu!

Reo hade nämligen ägg från den stora blodmasken i sitt bajs och som väl är så avmaskade jag honom ett par dagar innan han åkte så han ska (om han följer regleboken) inte ha utsöndrat några ägg på sina nya betesmarker eftersom just den här masken är jättekänslig för maskmedel. Jag har inte hittat den här masken på mina hästar tidigare, senast det blev odlat på dem var 2012 och förra året skickade jag bara Reos prov (kollade de andra hemma och de hade låga värden) men då hade han också lågt antal och då odlade man inte vidare (i år har man dock ändrat gränserna för odling och kan odla på alla som har nåt endaste ägg). Det finns flera möjligheter till hur jag fått in smittan på mina beten, med egna eller andras hästar och det är svårt att veta hur länge jag haft den men troligtvis har jag ju fått det under eller efter 2012.

Varför är det då så viktigt att odla för att hitta om man har stor blodmask? Det är för att den kan göra väldigt stor skada i hästen! De här larverna vandrar under sin utveckling och parkerar en stund i en stor kärlförgrening i hästens bakre del, där orsakar de skador på kärlväggarna som kan leda till att hästen får blodproppar i mindre blodkärl i tarmar och bakben. Inte så käckt alltså... Tack o lov är den här parasiten rätt ovanlig, men kan jag få den på mina hästar så kan du!

Stora blodmasken är känslig för maskmedel och har en väldigt lång cykel från det att hästen infekteras på betet till att det sprids nya ägg, minst 6-7 månader tar det. Detta gör att det alltså tar ett halvår från avmaskning eller från att hästen första gången har infekterats till att du kan påvisa att den bär på masken. Under tiden så befinner sig larverna i hästen och gör stor skada. Detta är en väldigt god anledning till att avmaska alla hästar som varit borta på betesmarker/hagar med okänt smittstatus innan de flyttas hem och att avmaska alla nya hästar som kommer med okänt status innan de släpps i hage - oavsett vad träckprovet säger (fast det kanske inte alla veterinärer håller med om så du kanske får tjata om maskmedel).

Till skillnad från de små blodmaskarna så lägger sig den här masken aldrig i vintervila, ingen rast o ingen ro utan om den fått leva ostört så sprids det ägg hela vintern också. Du kan alltså provta för den året runt under förutsättning att hästen inte avmaskats de senaste 6-7 månaderna (eller helst lite mer om man ska vara helt säker på att hitta den).

Det allra bästa knepet för att slippa alla sorters mask på dina hästar är att alltid mocka alla hagar minst 2 gånger per vecka. Då hinner nämligen äggen i bajshögarna aldrig bli larver och sprider sig inte i gräset (dessutom kommer hästarna att beta hagen snyggare, det blir inga rator). Det här har jag ju inte gjort... men det lär jag få börja med (hur kul är det att leta bajshögar i lite högre gräs i 1 hektar hage). En annan grej är att inte ha hästar i vinterhagen på sommaren och helst kunna skifta vinterhagar under olika år (det är inte så lätt att mocka i snö om ni inte har provat det). Äggen och larverna är väldigt tåliga och överlever det mesta och rätt länge (minst 1-2 år), det enda de verkligen inte gillar är sol och torka förutsatt att de inte ligger gömda i sina bajshögar eller gömmer sig i gräs. Att låta hagarna vila i 1-2 år emellanåt och allra helst betas ordentligt under tiden av andra djurarter (de delar inte parasiter men äter upp varandras och oskadliggör dem) är bra trick för att hålla hästarna så gott som parasitfria. Som ni förstår är god ordning på betesmarkerna viktigare än alla maskmedel i det långa loppet, hästarna äter ju i sig nya ägg hela tiden om marken är smittad (och dessutom kan det blir problem med resistenta maskar som inte dör av maskmedlen om man ständigt måste hålla på och avmaska för att man inte skött betena).

Som ni förstått om ni nu lärt er hur det funkar så avmaskade jag inte i våras, det bidde inga träckprover då heller eftersom jag själv inte varit riktigt i form så det var väl bra då att Reo skulle åka så det blev taget. Jag fick svaret i förrgår och igår provtog jag de andra hästarna. Det är inte gjort i en handvändning att provta hästar som går på bete eller lösdrift. Jag hade lite tur igår och såg att Broszka måste ha bajsat precis innan jag såg henne när jag gick ut i hagen (det syntes i rumpan), jag tittade runt där hon stod när jag såg henne och hittade en pinfärsk hög och tog lite därifrån. Sedan tog det 2,5 timme innan de andra två behagade bajsa... Det är lång tid när man bara står och stirrar på dem... (det blev en hel del kliande också), hade jag inte sett Broszkas nyalagda hög så hade jag säkert fått vänta en bra stund till. Det första provsvaret kom idag och Brisa och Blenda hade höga värden på blodmask (dvs det gemensamma antalet små + stora, går inte att veta vilka ägg som hör till vilken mask), gamla Broszka hade som vanligt inga ägg alls. Nu tar det ca 2 veckor innan jag får svar på odlingen men idag blev alla avmaskade (väntade till idag för jag ville vara säker på att provet kommit fram). Just nu går de kvar på samma bete, jag behöver fixa lite stängsel för att kunna göra så som jag har planerat fram nu. Som tur är så har jag kvar Fandangos gamla hage (inte betad sedan i september, och han var också alltid nollad på prover) i anslutning till ligghallens grusyta och kan stänga bort den andra vinterhagen. Dessutom har jag sommarhagen på andra sidan vägen där hästarna visserligen gick någon vecka i våras men sedan gjorde kossorna rent hus där under några veckor när det samtidigt var torka så den hagen är det renaste jag har just nu - där är väldigt mycket gräs dock så det blir till att dela av och flytta stängsel efterhand som de äter, annars lär de både explodera och få fång... Samt att det blir till att mocka dessa hagar pedantiskt. Självklart blir det en avmaskning till när allt är ordnat o hästarna kan flytta till de nya betena för att få bort det det har satt i sig under tiden.

Förra året blev jag expert på att gipsa och bandagera skadade hovar, årets tema är tydligen parasit-sanering...

I övrigt kan jag rapportera att Reo trivs ypperligt och har jätteroligt med sin nya matte och att Brisa har fått skor på framhovarna och nu är pigg som en lärka på grusvägarna :). Jag är ännu inte uppe på hästryggen utan promenerar bredvid. Det tar sig!

Nu kommer en käck bild för att liva upp det hela - hela B-gänget (Broszka, Brisa, Blenda) 2011 tror jag att bilden är tagen:

 

Antal kommentarer: 1

2014-08-01 13:05:16 - Mari-Ann, ma.dahlman63@gmail.com

Hej Malin! Intressant läsning! Tror inte att jag vill bli hästägare... :O :O
Kram på dig från mostern!
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)